
Help de Helpers
26 november t/m 8 december 2018
5e studio | Coach Lara/ Jan | Opdrachtgever Rode Kruis
In de 5e studio is ons de opdrachtgever het Rode Kruis toegewezen. Hier bij zat ook stichting Miep die uiteindelijk voor de uitwerking van de concepten zouden zorgen. Zij werken samen met het Rode Kruis en waren een overkoepelende opdrachtgever. Het Rode Kruis staat voor hulp aan mensen in nood. Dichtbij, als je blaren loopt bij de Vierdaagse of als je je enkel verzwikt tijdens een hardloopwedstrijd. Als je je huis uit moet door een gaslek of als je in glas bent gaan staan bij een festival. Maar ook ver weg. Mensen die dierbaren zijn kwijtgeraakt toen ze op de vlucht sloegen voor geweld in hun dorp, of wiens huis is weggevaagd door een modderstroom.Voor jou en voor hen staan we klaar. Met het grootste vrijwillige hulpverlenersnetwerk ter wereld is er altijd iemand bij je in de buurt. Om je te helpen als je dat nodig hebt.
​
Het Rode Kruis is naar ons toegekomen omdat ze met een probleem lopen. Er zijn namelijk te weinig jongeren die vrijwilligerswerk verrichten voor de stichting. Aan ons de taak dit probleem creatief op te lossen. De start vraag is als volgt gedefinieerd:
​
“Ontwikkel een concept waarmee het Rode Kruis jongeren aanzet tot vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis.”
​
Met deze vraag zijn we als groep verder gegaan.
Empathize & Set the Problem
Om duidelijk te krijgen wat we voor het Rode Kruis moesten opleveren zijn we de vraag gaan aanscherpen. Er is hier gekeken naar wat wij willen leveren aan het Rode Kruis en hoe zij hierin geholpen kunnen worden. Er is onder anderen gekeken naar de story van het merk. De vraag waarmee zij naar ons zijn gekomen is in onze ogen het probleem dat als stichting niet goed bekend zijn onder de jongeren en er geen "cool"imago aan hangt. Ook is er het feit dat jongren het tegenwoordig druk hebben met hun school, bijbaan, sociale contacten bijhouden, familie en ontspanning. Dit zorgt ervoor dat velen geen "gratis tijd"willen besteden aan het doen van vrijwilligers werk waar zij niks voor terug krijgen. Dit is voor ons een belangrijk punt om mee te nemen in het ontwikkelen van een concept.
Met dit in ons achterhoofd is de vraag als volgt gedefinieerd:
​
"Ontwikkel een concept waarmee de jongeren het Rode Kruis als "cool" ervaren, er geen extra tijd voor hoeven in te leveren en vrijwilligerswerk uitvoeren voor de stichting.
​
Ideate
Om goed van start te gaan is er op een innovatieve en andere manier gebrainstormd dan ik tot op heden heb gedaan. We hebben een bloemassociatie techniek toegepast. Alleen hebben we er geen bloem van gemaakt maar een doorlopende lijn. Dit zorgde ervoor dat we met heel veel woorden verschillende kanten op konden.
​
Nadat alle woorden waren opgenoemd en opgeschreven hebben we eerst de woorden waar wij niks mee hadden geëlimineerd. Vervolgens met de overige woorden een paar gemaakt. Zo had je bijvoorbeeld Feest en studenten die aan elkaar gematcht werden. Dan gingen met met z'n alle een concept ontwikkelen met die twee steekwoorden.
​


Uit die steekwoorden zijn er 3 verschillende ideeën bedacht. We zaten allemaal te denken richting een campagne waardoor er als volgt 3 campagnes zijn bedacht.
​
Idee 1: Foto's en Sirene: FLASHMOB
Stel je loopt over de markt met je vrienden en je ziet ineens een zwarte doos met een grote deur
midden op de markt staan met de tekst Free Festival. Samen met je vrienden loop je naar
binnen en je ervaart de sfeer die er op het festival is. Tussendoor zie je vrijwilligers lopen die
bijvoorbeeld festivalgangers aan het insmeren zijn en zodra de zon bijna ondergaat zijn zij aan
het feesten. Dan valt er opeens een stilte in de box en is de vraag te horen en te zien: “Zou jij naar
deze festivals willen?” Op het scherm zijn veel festival logo’s te zien. “Druk op de knop als jij
vrijwilliger wil worden!!”
​
Idee 2: Goedmaken en knuffels : KNUFFELEN
Deze campagne gaat behalve naamsbekendheid en extra vrijwilligers ook nog een nieuw soort vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis opleveren. Namelijk het buddysysteem, waar jonge
vluchtelingen met Nederlandse vriendengroepen iets leuks mogen gaan doen. Op deze manier kunnen zowel de vluchtelingen als vrijwilligers elkaar op een luchtige manier leren kennen, en misschien wel een mooie vriendschap opbouwen. Voor deze campagne stonden dus twee dingen op het
programma: het bekend maken van het nieuw soort vrijwilligerswerk, en de vrijwilligers binden aan het Rode Kruis. De manier om mensen kennis te laten maken met het nieuwe werk wilden wij doen door middel van een video. Deze video moet een sfeer creëren zoals de Pickwick reclame met daarin de
Syrische vluchteling die lid wil worden van een voetbalteam. De video moet verschillende mensen van verschillende achtergronden laten zien, die op openbare plekken een knuffel krijgen. De emotie die we hiermee wilden creëren is vrolijkheid bij mensen. Op het einde van het filmpje komt de slogan:
“Iedereen heeft wel eens een knuffel nodig”in beeld.
​
Concept 3: Verenigingen en vrijetijd: VERENIGINGEN
De bedoeling is om het Rode Kruis naar sportverenigingen te laten komen om EHBO-cursussen te
laten geven aan een kleine groep leden. Vervolgens kunnen deze leden hun kennis overdragen naar
andere leden, zodat een team van goed opgeleide EHBO’ers ontstaat, dat eerste hulp kan bieden
tijdens wedstrijden en evenementen binnen de vereniging.
Idee 1

Idee 2

Feedback ronde Rode Kruis en Stichting Miep

Idee 3
Na 2 dagen hadden we al 3 concepten die we heel erg zaten zitten en hebben de opdrachtgever (Christa van Miep) 1 dag eerder laten komen om hierop feedback te geven. Des te eerder we verder konden om het optimaal uit te werken. Uit haar feedback kwam dat ze het heel erg leuk vond en er echt toekomst in ziet. Echter moesten we zorgen dat de continuiteit aan concepten geborgd zou worden. Zo pratende met Christa kwamen we op het idee om er een studentenbestuur aan te hangen. Daarin zou er iedere half jaar concepten worden ontwikkeld voor het Rode Kruis waarin er jongeren getrokken worden naar de stichting. Maar omdat dit tijd vergt zijn we verder en dieper gaan zoeken. Vervolgens kwamen we bij een Minor terrecht.
Een minor gerecht op het Rode Kruis, waarin er concepten worden ontwikkeld in ruil voor studiepunten. Dit vond ze helemaal super en dit zagen wij ook meteen zitten.
Vervolgens zijn we dit concept verder gaan uitwerken.
Prototype
Om dit concept uit te werken zijn we als eerst een onderwijs concept gaan schrijven voor de Minor. De bedoeling hiervan is een opzet van de indeling van de minor. Hoe wordt er beoordeeld, wat zijn de taken van het Rode Kruis, Avans en hoe zal de minor er uit komen te zien.
Deze is ontwikkeld met behulp van het onderwijs concept zoals we die van AIS kennen. De opzet van de minor is ook om interdisciplinair samen te werken en door verschillende achtergronden kennis over te brengen. Vanuit Bart hebben wij het bestand van AIS ontvangen. Met dit als pilot hebben we het onderwijsconcept voor de minor Red Rules ontwikkeld.
​
Download Onderwijsconcept
Om de minor onder jongeren te krijgen en het concept invulling te geven hebben wij bedacht om onszelf tijdens de studio te filmen. Zo kunnen wij aan de toekomstige studenten van de minor laten zien wat het inhoudt om deze minor te volgen. Omdat de minor dezelfde opbouw heeft als AIS is dit een goede weerspiegeling van hoe de minor zal verlopen. Ook hebben wij nagedacht over een pakkende naam voor de minor. Deze is zoals hierboven te zien is genaamd als Red Rules. Hier is de achterliggende gedachten dat het woord 'red' refereert naar het Rode Kruis en Rules refereert naar dat de studenten tijdelijk de leiding hebben van de jongeren afdeling bij Het Rode Kruis. Hiermee proberen we ons te positioneren in de minor markt. Hieronder het promotiefilmpje dat wij willen laten zien hoe we te werk gaan in een setting. Deze zal ook gedraaid kunnen worden op de minoren markt om Red Rules te promoten en het werkelijke beeld van de minor te laten zien.
Na het promoten van de minor moeten de studenten hun portfolio inlever aan de hand van een bepaalde structuur. Hierin zijn hij feedback momenten verwerkt, hun ontwikkeling en hun project die ze voor het Rode Kruis hebben uitgevoerd. In de ideation hebben wij al 3 campagnes ontwikkeld die wij als eerste pilot hebben ontworpen. Dit hebben wij vorm gegeven in een boekje. In dit boekje staat een beknopte uitleg van het onderwijs concept, de 3 campagnes en wat de minor doet voor het Rode Kruis en voor de studenten.
Test & Finish
Nadat wij dit gehele concept hadden uitgewerkt zijn wij bij de directrice van AOMI geweest. Bij Noortje hebben we het concept voorgelegd en duidelijk gemaakt wat de Minor voor studenten kan betekenen. Ze was hierover heel enthousiast. Ze vertelde dat er een systeem is binnen AOMI om minoren te implementeren en dat daar een flink kostenplaatje aanhangt. Ook omdat het Rode Kruis een stichting is mag zij dus niks financieren voor Avans, omdat zij geen geld van een stichting mogen accepteren. Wel kan het Rode Kruis bemiddelen door de kosten te drukken in materiaal, werkplek en computers. Op deze manier zou het voor AOMI al meer dragelijk zijn om de minor te implementeren. Met deze feedback zijn we dan ook de presentatie in gegaan. Christa en het Rode Kruis waren razend enthousiast over de minor. Ook ging Noortje dit meteen voorleggen bij haar collega's.
Beiden partijen vonden het mooi dat het onderwijs op deze manier wordt gekoppeld aan het Rode Kruis. Ze leveren er geen tijd voor in, maar steken er tijd in in ruil voor studiepunten. Zo komen ze ook via een nieuwe manier in aanmerking met de stichting. Voor het Rode Kruis betekend dit en continue stroom van studenten met nieuwe inzichten. Doordat dit landelijk uitvoerbaar is zou het toegankelijk zijn voor alle studenten. Met ook als doel interdisciplinaire projectgroepen om zo kennis en kunde van de ander te leren. Het echte testen is gedaan bij Noortje en er zijn meerdere malen feedback momenten geweest met het Rode Kruis en Miep.