't Zusje
10 t/m 21 december 2018
6e studio | Coach Jan Snijder | Opdrachtgever Lars en Yarka

De opdrachtgever in 6e studio is 't Zusje in Tilburg. De opdrachtgevers zijn Jarka en Lars.Heerlijk ongedwongen en avondvullend bourgondisch genieten. Dat is een avond bij
’t Zusje. Gezellig samenzijn in een huiselijke sfeer en genieten van onze kleine gerechtjes, die je de hele avond kunt bestellen. Bij ‘t Zusje ben je thuis: jij bepaalt zelf de invulling van de avond. Er is alleen gekozen de opdracht bij 't Zusje in Tilburg te houden. Dit als pilot om die nader voor te leggen bij de andere vestigingen.
​
't Zusje loopt tegen het probleem aan dat velen gasten die er komen eten niet weten dat het een tapasresaurant is. Met als gevolg dat de klant ontevreden de deur uit loopt. Dit wil 't Zusje natuurlijk niet. Aan ons de taak om een oplossing te bieden voor het feit dat het concept van
't Zusje dus niet begrepen wordt. Ook het idee van de hele avond bourgondisch genieten en een heel avond vullend programma denken klanten nog wel eens binnen 1 uur weer buiten te staan, wat bij 't Zusje niet de insteek is.
​
Met de volgende vraag zijn Jarka en Lars naar ons toe gekomen:
​
"Ontwikkel iets waardoor het concept van 't Zusje duidelijk bekend is bij de gasten die komen eten."
​
Met deze vraag zijn wij aan de slag gegaan.
Empathize & Set the Problem
Nadat Lars is langs geweest zijn we het probleem gaan vaststellen. In onze ogen is het belangrijkste punt om op te focussen de mensen die reserveert. Bijna iedereen tegenwoordig reserveert voordat zij gaan uiteten. Je kan alleen telefonisch contact opnemen met 't Zusje en vanuit daar kan je reserveren. Deze groep mensen willen we benaderen. Om hiervoor een probleem vast te leggen hebben we de vraag als volgt gefefineert:
​
"Hoe wordt het concept van 't Zusje duidelijk voordat de gasten binnen zijn."
​
​
Ideate
Nadat we de vraag duidelijk hadden zijn we gaan brainstormen over de oplossing. Hierbij hebben we niet zoals bij Het Rode Kruis de bloemassociatie techniek toegepast. Het is hierbij de bedoeling dat iedereen om de beurt 1 woord opnoemt dat geassocieerd is met het woord ervoor.We begonnen met het woord 't Zusje. Vanuit daar is er verder geassocieerd naar het einde toe. Dit leverde het volgende resultaat op.

Nadat we de woorden duidelijk hadden we tegelijk 1 woord gekozen met 1 ander woord. Met deze 2 woorden samen zouden we een concept moeten ontwikkelen. Hieruit hebben we een stuk of 3 koppelingen gemaakt waar we vervolgens over zijn brainstormen. Zo zijn er een aantal ideeën uit gekomen die uiteindelijk niet gekozen zijn maar die wel hebben bijgedragen aan het eindconcept.
Nadat we de brainstorm hadden gedaan kwamen met met de volgende ideeën.
Het eerste idee was dat de gasten die thuis een reservering hadden gedaan thuis een box kregen toegestuurd. Deed je deze Box open dan kreeg je 't Zusje die rond draaide. Net zoals een prinsessen doos van vroeger. Naast dit zou ook het concept erin worden uitgelegd. Hiernaast wilden we via de app een bevestigingsbericht maken waardoor de gasten de reservering konden bevestigen.
​
In mijn ogen was dit idee het nog niet. Ik was erg kritisch en zag gelijk een groot kosten plaatje voor me voor 't Zusje. Ook voor de gasten wordt dit lastig. Het zou dus door de brievenbus moeten, waardoor we dus hun adres nodig hebben. Het leek me mijn prettig als je reserveert je telkens hetzelfde thuis gestuurd krijgt.
​
​
Dit idee lieten we even links liggen en gingen verder met brainstormen. We hadden het over gezelligheid aan tafel en het bourgondische gevoel over te laten komen. Zo kwam Lieke met de kletspot. Dit is een pot gevuld met verschillende kaartjes met hierin onderwerpen en dilemma's.
​
Dit leek ons gelijk een super tof idee om toe te passen op 't Zusje. Door deze manier kunnen de gasten tijdens het dineren op verschillende gespreksonderwerpen komen.
Niet alleen op de tafel zouden er dan kletskaarten staan maar die zouden ook thuis worden gestuurd. Op deze manier tackelen we de gasten die wellicht een verkeerde indruk hebben van 't Zusje.
​
Het concept is als volgt: Klessebessen met 't Zusje
​
Kaart
Nadat de gasten een telefonische reservering hebben gemaakt
krijgen zij thuis een ansichtkaart toegestuurd. Het concept van ‘t
Zusje staat hier duidelijk in uitgelegd, ook is hier een klessebessen
speelkaart in verwerkt die uitdrukbaar is. Op deze manier komt de
klant vast in de stemming.
Whatsapp
Ook worden de gasten digitaal gewezen op de werking van het
concept. De gast die gereserveerd heeft krijgt een gif gestuurd via
Whatsapp met hierin een levendige animatie van ’t Zusje.
Ze legt het concept uit en met hierin de bevestiging/reminder van
de reservering.
​
Klessebessen met ‘t zusje
Eenmaal aangekomen in het restaurant staat er ook een tonnetje
gevuld met Klessebessen kaartjes op tafel. Wanneer de gasten even
niet meer zo goed weten waar ze het over kunnen hebben. Kunnen
zij zich raadplegen aan het klessebessen tonnetje, waar verschillen-
de gespreksonderwerpen voor hen klaarstaan. Het gaat immers om
bourgondisch genieten, ZONDER telefoon.
Sleutelhanger
Mocht het alsnog niet naar wens zijn geweest of er is iets fout
gegaan. Krijgen de gedupeerde gasten een sleutelhanger van
’t Zusje mee naar huis ter compensatie.
​
Prototype
Nadat het concept duidelijk was zijn we de prototyping fase in gegaan. Omdat er in het concept redelijk wat verschillende hoeken zijn die we benaderen hebben we gelijk afgesproken om wat taken te verdelen. Vooral omdat we dit idee pas kregen op de donderdag van week 1. Hierdoor zaten we al wat aan de krappe kant in onze ogen.
​
Ik ging me richten op de klessebessenkaartjes, de infographic en de content.
Lieke richte zich op de fysieke kaart en het animatiegifje
Lisa op de sleutelhangers en op de conceptkaart
Phaidra richte zich op de afwerkingen, ansichtkaart en op de ton
​
Nadat de rollen waren verdeeld ben ik begonnen met het maken van de klessebessen kaartjes. Hierop staan verschillende dilemma's en vragen. Deze kaartjes kun je tijdens het dineren pakken om zo een conversatie aan te aan. Dit is echt iets wat er nog niet bestaat bij restaurants. Met dit in ons achterhoofd zijn er rond de 40 jaartjes ontwikkeld voor t'Zusje.
​
Download de kaartjes hier
​
​
​
​
​
​
​
Toen de kaartjes klaar waren heb ik mijzelf gericht
op de infographic. Deze zou tijdens de eindpresentatie
worden gebruikt als leidraad.
​
​
​
​
​
​
​
​
Ton
Om de kaartjes mooi te presenteren is er een ontwerp ontwikkeld waar de kaartjes op komen te staan op de tafel en hierin zouden dan de kaartjes komen te liggen. Er zijn 2 verschillende ontwerpen gemaakt. Hieruit hebben we 1 ton verder ontwikkeld. Hieronder zie je de het proces.

Infographic
Design

Design 1

Design 2

Nu dat de ton, klessebessen kaartjes en de infographic af is hebben we ook nog de anderen elementen van het concept.
​
De sleutelhangers waren wel lastig om te ontwikkelen. We hebben verschillende kleuren gebruikt en zijn met verschillende groottes bezig geweest. Omdat het lastig te peilen is hoe groot iemand een object aan zijn sleutelbos wil hebben zijn we hier wel een tijd mee bezig geweest. Het idee achter de sleutelhanger is dat als er gasten na het dineren nog ontevreden zijn over iets 't Zusje deze dan mee kan geven aan de gedupeerde gasten. Het is een soort van het nog goed te maken en ook indirect verspreiding van 't Zusje.
​
Lisa heeft zich hier erg op gefocust. In het proces zijn er dan ook veel verschillende sleutelhangers voorbij gekomen. Echter is het wel telkens een sleutelhanger met 't Zusje erop.



Om de gasten ook thuis te voorzien van informatie krijgen de gasten die hun adres afgegeven thuis een kaart gestuurd. De bedoeling van die kaart is dat het concept van 't Zusje duidelijk is voordat de gasten er zijn. Met deze insteek krijgen de gasten thuis alvast 1 kletskaart gestuurd die ze uit kunnen drukken en mee kunnen nemen naar het restaurant.
​
De ansichtkaart
​
​
Voorkant

Achterkant

Het paarse klessebessen kaartje is uitdrukbaar uit de kaart.
Omdat dus niet iedere gast op tijd van te voren reserveert lukt het niet om iedere gast die reserveert z'n kaart thuis te sturen. Ook hierover hebben wij nagedacht.
​
Men reserveert met een mobiel nummer. Dit nummer staat opgeslagen bij de telefooncentrale van 't Zusje. Iedereen die telefonisch reserveert krijgt een Whatsapp bericht over de reservering. Voorheen kregen de gasten een SMS. In onze ogen is dit verleden tijd en blijft
't Zusje veel langer in zicht als je het via Whatsapp verstuurd.
​
In het bericht staat de reservering en krijg je een bericht van het "tot leven gekomen "Zusje. We hebben de persona ook Zus genoemd. Hierdoor komt ze meer tot leven.
Animatiefilmpje 't Zusje Whatsapp

Ook hebben we een logo gemaakt met klessebessen met 't Zusje. Dit logo is overal in doorgevoerd. Zo kan het concept zich onderscheiden van anderen concepten van 't Zusje. Het ziet er als volgt uit.
​

Test & Finish
Logo Klessebessen met 't Zusje
We hebben het concept 2 keer voorgelegd aan de opdrachtgevers. Iedere keer waren ze enthousiast en vonden ze het concept een toevoeging voor 't Zusje. Om het concept fysiek en concreet af te leveren hebben we met de eindpresentatie alle prototypes fysiek uitgewerkt. Zo konden de opdrachtgevers alles meteen zien.
​
Omdat we ook best wel wat attributen hebben, is er een boekje gemaakt waarin het gehele concept en project beschreven staat. Deze is ook afgegeven aan de opdrachtgevers.
​
​
Presentatie

Download het boekje