top of page

Battle of Concept

   Bike to school 

Wat blijkt is dat de jongeren in Utrecht weinig tot haast geen gebruik maken van een wekelijkse fietsrit naar school.Het gaat hierbij voornamelijk om MBO studenten met een  migratieachtergrond. Het amper gebruik maken van de fiets is voor de gemeente Utrecht een groot probleem. Vooral omdat Utrecht de ambitie heeft om de nummer 1 fietsstad in de wereld te worden. Fietsen is gezond voor de mens, is beter voor het milieu en het draagt bij aan een betere doorstroom en bereikbaarheid van de stad. Maar waarom fietsen deze MBO studenten nou zo weinig? In een onderzoek uit 2010 is er onderzocht waarom jongeren weinig fietsen. Nieuw-West is het grootste stadsdeel van Amsterdam met 130.000 inwoners. Waaronder veel jongeren en grote gezinnen. In de helft van de bevolking van Nieuw-West is allochtoon. Van deze bevolkingsgroep fietst 39% nooit. In het figuur wordt duidelijk dat velen geen fiets hebben en ook velen nooit fietsen.





 

 

 

 

 

 

Fietsen in de stad per stadsdeel, 2010

 

In het onderzoek staan ook bezienswaardige resultaten van een onderzoek om te kijken wie er allemaal in Nieuw-West fietst. Dit gebeurde op 9 verschillende plaatsen op verschillende tijden, met wisselend weer. Gedurende 1 uur zijn er 650 fietsers in totaal gefotografeerd.
Van een van de gefotografeerde plekken waren er 63 van de 115 gefotografeerde mensen volwassen allocotonen vrouwen en mannen en bij maar 32 allochtonen waarvan maar een paar jongeren. Fietsen heeft een negatief imago onder deze jongeren. Dit slechte imago is van fietsen heeft te maken met het lage fietsgebruik in Nieuw-West. Omdat zij vaak vanuit huis niet hebben leren fietsen en ook niet de verkeersregels weten gaan zij bijna niet fietsen. Het blijkt dus dat er minste mensen die fietsen allochtoon zijn, maar is dit wel de beste MBO subgroep? (Olden.F, Michon. M, Kraayeveld, J. Steeman, M. Naafs.S, (2012))

 

Mening GROEP: ik heb even de mijne getype, doen we morgen samen

In mijn ogen is dit geen goede subgroep. Ik fiets elke dag naar school en kom vrij weinig jongere allochtonen tegen die onderweg zijn naar school. Dit heeft ook te maken met de achtergrond en de financiële situatie bij de allochtonen. Vaak is er geen geld voor een fiets en is een gesubsidieerde OV van de overheid een betere optie. Vanuit hun cultuur hebben de ouders nooit leren fietsen en is dit zo moeilijk aan te leren. Deze subgroep zal minder snel luisteren al men een sticker op hun plakt. Ze voelen zich vaak al veroordeelt en hierdoor zou dit de scheiding tussen culturen extra benadrukken. Ik denk dan men moet zoeken bij MBO’ers die geen OV hebben. Zij zijn gebonden aan een scooter of aan een auto? Zij voelen zich minder snel aangesproken en dit zal beter overkomen. Via hen zou dit overkunnen slaan op hun allochtonen leeftijdsgenooten.

 

Fiets je korting tegemoet
 

Utrecht heeft de ambitie om de nummer 1 fietsstad van de wereld te worden. Fietsen is gezond, is beter voor het milieu en het draagt bij aan betere doorstroom en bereikbaarheid van de stad. Alle reden dus om fietsen te stimuleren en wij hebben daar dé oplossing voor!

 

Van de jongeren, met een migratieachtergrond, die op het MBO zitten consequent met de bus auto of scooter. Zij maken amper gebruik van de fiets. Om deze doelgroep aan te sturen tot fietsen is een moeilijke opdracht. Studenten zijn eigenwijs en doen wat ze willen en kiezen natuurlijk voor de makkelijke en fijnste manier van transport, helaas is dit niet de fiets. Maar waar studenten wél van houden zijn compensaties en eten. Deze 2 aspecten zullen centraal staan in de oplossing voor het probleem waar Utrecht mee kampt. Hiervoor is gekozen omdat deze twee aspecten de doelgroep zal triggeren om te fietsen. In de winter zal men altijd kampen met een daling van fietsers maar met dit idee al het percentage minder dalen.

 

Iedere MBO school in Utrecht is in het bezit van een kantine. Hier kan men in de pauze lunch, drinken en/of een tussendoortje kopen. Doordat studenten regelmatig gebruik maken van de kantine is dit een flexibel focus punt om ons concept op te richten. Omdat de kantine meestal niet de goedkoopste manier is van lunch verschaften en de studenten hier wel vaak komen zou dit een mooi beginpunt kunnen zijn. Het werkt als volgt :

 

De studenten die gebruik maken van de fiets zullen bij 4 achtereenvolgende fietsdagen korting opbouwen. Die korting gaat niet gepaard met het aantal kilometers maar het aantal dagen dat je fietst.

 

1 fiets dag per week → 0.10 cent korting

2 fiets dagen per week → 0.50 cent korting

3 dagen fietsen per week → 1 euro korting

4 dagen fietsen per week → 1,25 euro korting per week

5 dagen fietsen per week → 1,50 euro korting per week

 

Dit zal op de studentenpas worden gestort. Hierdoor kan het geld ook alleen worden uitgegeven voor de kantine op school. Na een maand is de korting voorbij en begint de nieuwe maand weer met 0 euro compensatie. Anders als iemand 5 dagen fietst in 1 week dan heb je na 4 weken 6 euro hebben en als dit zo doorgaat dan blijft de student sparen en wordt het uiteindelijk erg duur om aan alle studenten uit te geven. Zo blijven de studenten getriggerd om het geld uit te geven en weer opnieuw te fietsen. Wat uiteindelijk weer een voordeel is voor de school omdat er meer gekocht wordt

 

Om te achterhalen of men met de fiets komt worden studenten
die met de fiets komen geachte hun  
fiets app in te schakelen en aan het
eind van iedere 
maand de kilometers door te sturen die zij gefietst hebben
aar school. 
Het inschakelen van de app gebeurt als men vanaf thuis

aan fietst en eindigt de app als men op school is. Zo kan men zien of er

regelmatige afstanden worden gefietst.

Hiermee kan de school zien of ze daadwerkelijk gefietst hebben.

 

De app die de studenten zullen gaan gebruiken heet Fiets!-App.

Deze app is beschikbaar voor Android en voor Apple. De app is te

gebruiken zonder Wifi en dus altijd  bruikbaar. Op de app zitten ook

leuke features zoals het uitstippelen van nieuwe routes en ook

is er een routebegeleider beschikbaar die de route voor de studenten vertaald. Ook is de app beschikbaar op een smartwatch wat meer mogelijkheden biedt voor de studenten die er een hebben.

 

Op de app kan men zien wat de huidige locatie is, huidige snelheid en de afgelegde afstand. De school / gemeente zal de app ontwikkelaars moeten benaderen voor een samenwerking. Iedere student zal bij het starten van zijn/ haar eerste schooljaar een toegangscode krijgen voor de app die gekoppeld is aan hun studentennummer.

Zo kan de ICT van de school per dag zien welke student ( via studentennummer) achterhalen hoeveel zij gefietst hebben. Dit is betrouwbaar omdat het een app is die veel gebruikt wordt en als de app gelinkt is aan scholen worden de studenten onderling ook gestimuleerd om de app te gebruiken. Ook zal dit helpen omdat studenten tussen de leeftijd van 14-20 erg in een digitaal tijdperk zitten is het gebuik maken van een App handig en een interessant voor de studenten.

Het is mogelijk om de routes te delen met vrienden per e-mail en via Facebook. Hierdoor kun je mooie routes delen of je vrienden uitdagen. Tijdens het gebruik van de app worden er overigens nuttige plaatsen voor fietsen aangeduid als Points Of Interest (POI).

 

Als men hierop drukt dan vindt u alle relevante informatie zoals de openingstijden van horeca, hotels en campings. Omdat de app gebruik maakt van OpenStreetMap bevat het een groot deel van het knooppuntennetwerk van Nederland

Dit is voor de gemeente Utrecht een uitvoerbare en realistische oplossing. Wij denken dat dit de studenten het meest zal stimuleren.   

 

Gekeken naar de school is dit een handige en flexibele oplossing. Dit omdat het gepaard gaat met een samenwerking met de app en de gemeente. Het geld dat gecompenseerd wordt zal van de gemeente komen. Dit omdat hiervoor in ruil minder geld besteedt wordt aan het openbaar vervoer, en benzine. Hierdoor is het voor de school een bruikbare oplossing. Ook zullen minder studenten te laat komen door vertragingen van het openbaar vervoer. De school zal zo in een positief beeld komen te staan wat mooi meegenomen is.

Voor de studenten is dit makkelijk korting sparen. Zo kunnen zij met de korting alles in de kantine betalen wat ze willen. Het geld blijft zich opstapelen. Ook is het gebruik maken van de fiets gezond wat leidt naar een schoner en beter milieu, er ontstaat minder uitstoot en obesitas is ook een factor wat wordt meegenomen in de fiets toenamen.

bottom of page