Samen met 2 studenten heb ik mee gedaan aan de battle of concepts met als battle hoe we met een vernieuwens sportconcept de sportparticipatie van jongeneren kunnen verhogen. Hieronder de innovatie die hieruit volgden.
Wat blijkt is dat jongeren tussen de 11 en 17 jaar 25% minder sporten dan de jaren daarvoor. Dit is voor de gemeente van Dordrecht een groot probleem. De kinderen gaan steeds minder sporten en hebben er minder plezier in. Dit heeft consequenties voor de kinderen zelf. Kinderen die regelmatig sporten zijn minder vaak ziek en ontwikkelen een steviger en gezond lijf waardoor ze op latere leeftijd minder last hebben van andere kwalen. Bovendien verhoogt sporten ook de schoolprestaties en daarmee ook je carrière kansen maar ook vergroot het je sociale netwerk en je sociale vaardigheden. Ook komt er tijdens het sporten het stofje endorfine vrij en zorgt voor een gelukzalig gevoel. De gemeente heeft ook een groot belang bij dat jongeren blijven sporten. Dit heeft een positief effect op de stad. Denk daarbij aan lage zorgkosten , minder ongewenst gedrag, economische groei en bruisende sportvereniging
De belangrijksten redenen waarom kinderen stoppen met sport:
-
Plezier
-
Prestatiedruk
-
Ouders
-
De vaardigheden
-
Tijd
Selma Bouman
Vanuit mijn ervaringen stoppen de meeste kinderen tussen de 11 en 17 omdat hun leeftijdsgenoten effect hebben op de keuzes van anderen. Ik heb meegemaakt dat ik als enige uit mijn klas volleybal deed en dat dat toch wel een beetje raar was. Ik ben toen gestopt met volleybal omdat al mijn andere vriendinnen een andere sport deden. Ik heb daar gelukkig nooit last van gehad maar ik kan me voorstellen dat als je op die leeftijd als enige een sport doet die niet al je leeftijdsgenootjes doen, dat je dan toch minder betrokken wordt bij de rest. Zij praten iedere maandag na over die spannende wedstrijd die ze hebben gehad en zijn een hecht team. Nog een reden waarom ik denk dat kinderen tussen de 11 en 17 jaar stoppen met sporten omdat ze dan overgaan naar de middelbare school. In die periode veranderd er al een hele hoop en krijgen ze het veel drukker. Op de middelbaren zelf krijg je als vak al gym en denken ze dat ze zo al aan hun wekelijkse beweging komen.
Milly van de Veerdonk
Vanuit mijn ervaringen is gebleken dat er twee redenen zijn onder jongeren om te stoppen met sporten. Ten eerste het stoppen wordt gestimuleerd door groepsdruk of omdat de jongeren het idee hebben een bepaalde sport niet geaccepteerd wordt. Ten tweede is het nemen van een bijbaan een obstakel. Veel sporten worden op zaterdag of zondag uitgevoerd en deze vallen dan samen met de bijbaan die de jongeren hebben. Omdat deze leeftijd wordt geleerd dat ze ook zelf moeten werken voor het zakgeld geven ze hun sport op.
Annet Kersten
School neemt ook een groot deel mee in het feit dat kinderen minder sporten. Veel kinderen hebben al gymles op school, waarvan niet iedereen het leuk vindt (negatief effect op sporten). Ook tijdsdruk van school met leren/huiswerk maken en in het weekend willen werken of wat met vrienden willen doen helpt daar aan mee. Ook is het zo dat veel kinderen mee lopen met het gedrag van een ander. Als een iemand lelijk doet over de sport die het kind beoefent geeft dat geen drijfveer en zorgt er wellicht voor dat iemand stopt met de sport. Mijn eigen ervaring is dat ik op het moment dat ik naar de middelbare school ging stopte met 3 van de 4 de sporten die ik beoefende. Dit moest natuurlijk wel, want ik had geen tijd meer om elke dag te kunnen sporten.
Ik denk dat als je niet gemotiveerd wordt door ouders/school/omgeving je minder of wel helemaal niet gaat sporten omdat je door hen ook geïnspireerd moet worden. Ouders/school/omgeving mogen er voor zorgen dat kinderen genieten van het sporten en er plezier in hebben om een sport uit te oefenen.
Het concept : Make the difference
Om de kinderen meer te laten sporten zijn wij tot het volgende concept gekomen waar wij de middelbare scholen bij betrekken.
Leerlingen van de middelbare school zijn verplicht om gym-les te volgen. Wat nou, als ze zelf mogen kiezen wat voor een sport ze beoefenen. Hierdoor hoeven de leerlingen niet de hele dag met hun bezweten kleding rond te lopen of op het einde van de dag geen puf meer te hebben om nog een gym-les te moeten volgen die eigenlijk niet aan sluit bij wat ze willen.
Met ons concept gaan we een groot bestand aan maken met allerlei sporten denk aan: voetbal, tennis, hockey, basketball, volleybal, turnen, paardrijden, rugby, korfbal, dansen, badminton, zumba, fitnissen en ga zo maar door. In ieder geval zit er een sport tussen wat de leerling kan en wat hij/zij leuk vindt om te doen.
De leerlingen krijgen op een vaste dag de tijd om een sport te beoefenen. Dit kiezen ze elk jaar op het begin van het jaar en deze moeten zij verplicht het hele jaar volgen als vervanging van de gym-lessen. Zo kunnen ze zelf kiezen wat voor een sport ze gaan beoefenen dus waar ze ook plezier in gaan hebben. De leerlingen mogen 1x per jaar switchen van sport bij goede redenering waarom zij willen switchen. Meerdere keren per jaar zal er een wedstrijd of voorstelling plaatsvinden waar zij hun beoefende sport aan iedereen kunnen laten zien.
De verenigingen die de sport aan bieden komen vanuit de omgeving zodat het voor de kinderen op een makkelijke afstand ligt. Zo kan de school, de gemeente en de verenigingen samen werken om dit probleem op te lossen. De financiering gaat als volgt: de school financiert mee aan het budget dat ze per kind voor de sport krijgen en de overige bijdrage wat betaald moet worden zit bij het schoolgeld verwerkt. Het budget wat de school voor het kind heeft en de overige kosten die de ouders betalen gaat naar de vereniging waar het kind de sport uitoefent.
Hierbij wordt er ook gevraagd aan de ouders/verzorgers om de leerling te inspireren en aan te moedigen dat sporten leuk en goed voor je is! Voor elke wedstrijd zoeken leerlingen zelf sponsoren waardoor ze geld op kunnen halen voor het eindfeest. Dit wordt bijgehouden via Social Media zo kan iedereen zien wat er tot nu toe opgehaald is per team.
Aan het einde van het jaar wordt als beloning met het opgehaalde geld een eindfeest gehouden. Waarbij de bedragen bekend worden gemaakt en er een prijs wordt uitgereikt aan het team dat het meeste geld heeft opgehaald.
Op deze manier stimuleren we kinderen om te sporten en geld op te
halen voor een beloning (het eindfeest).
Zo hopen wij dat kinderen tussen de 11 en 17 jaar worden
gestimuleerd te sporten en ook dat sporten leuk is en plezier geeft!
Wie faciliteert?
De middelbare school zoekt contact met verenigingen die samen willen werken met het concept, het eindfeest wordt samen met de gemeente georganiseerd. Eventueel kan de gemeente aansluiten bij de samenwerking tussen de scholen en de vereniging.
Waarom deze partijen dat willen faciliteren?
Voor de middelbare scholen is dit van belang omdat er gebleken is dat als kinderen sporten de schoolprestaties omhoog gaan en een hogere kans op een goede carrière hebben. Door het samen sporten word het sociale aspect vergroot. Ook doordat de kinderen gestimuleerd worden om sponsoren te zoeken voor het eindfeest worden ze bewust gemaakt en leren ze gezamenlijk tot een einddoel te streven.
Voor de verenigingen is dit van belang omdat zij economische de steun goed kunnen gebruiken. Ook gaat dit hoogstwaarschijnlijk zorgen voor meer lidmaatschappen. De vereniging zal bekender worden en ze doen iets goeds terug voor de kinderen in de gemeente.
Voor de gemeente is dit van belang omdat het probleem van kinderen die minder sporten opgelost kan worden. Er is een samenwerking met de middelbare scholen en de verenigingen. Ook hoeft er geen extra geld worden besteed aan dit concept. Dit zorgt ook voor minder ongewenst gedrag tussen de kinderen en zal dit een positief effect hebben op de stad. Door de hopelijke groei van kinderen die worden gestimuleerd om meer te sporten zal er een economische groei komen met daarbij meer bruisende sportverenigingen.
Voor de ouders is dit ook van belang omdat de gezondheid van de kinderen hier mee voor uit gaat. Ze streven gezamenlijk voor een goed doel. Ook krijgt het kind hierdoor een groter socialer netwerk, verhoging van een gezond lichaam en ze worden zelfstandiger gemaakt doordat ze zelf op zoek moeten gaan naar sponsoren. Voor de ouders zijn er wel kosten aan verbonden. Dat is ook als ze hun kinderen gewoon laten sporten, maar het is natuurlijk wel voordeliger omdat de school ook mee financiert.
De rol van de gemeente
De gemeente zal mee kunnen helpen aan de samenwerking tussen de scholen en de verenigingen. Verder kan de gemeente zelf beslissen of ze mee willen financieren aan dit concept om de ouders/school minder te belasten. Het eindfeest van de leerlingen daar zal de gemeente mee te maken krijgen qua vergunningen.


