top of page

Om een beeld te schetsen van mijn sterke en minder sterke kwaliteiten zijn staan hieronder de resultaten van een ondernemerschaptest die ik heb gedaan. 

Als eerste opdracht heb ik een ondernemerstest
gemaakt. De ondernemerstest bevatte 100 vragen
waarop je moest antwoorden die gingen over
ondernemerschap.  “Ondernemerschap is het zien
en het benutten van kansen door middel van eigen
bedrijf of binnen een organisatie en daarmee waarde
creëren voor jezelf en anderen.  Hieronder de
resultaten van de ondernemerstest.

Deze afbeelding weerspiegels mijn ondernemersprofiel.
De dunne getrokken lijn toont het benodigde
brancheprofiel en dient als richtlijn. Het verschil tussen
mijn ondernemersprofiel en het brancheprofiel geeft
inzicht in mijn sterke en zwakke kanten als ondernemer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondernemers denk stijl 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadere uitleg 4 denkstijlen:


Pionier 

De gedachten van de pionier worden gedomineerd door mogelijkheden. Hij leeft in de toekomst en heeft een lange termijn visie. Door zijn sterke verbeeldingskracht ziet hij vaak het hele plaatje al voor zich, terwijl anderen nog geen benul hebben. De pionier denkt speels, snel en vaak buiten gestelde kaders. Hij valt op door een gepassioneerde, optimistische, maar soms ook naïeve stijl. 

Verkoper

De verkoper houdt van mensen en is gericht op het aangaan van relaties. Hij gaat vaak af op zijn gevoel. Hij heeft grote interesse in de mensen om zich heen en hecht veel waarde aan het maken van contact, al kan hij zich daarin laten leiden door zakelijke overwegingen. Hij begrijpt als geen ander de behoeften van de klant. Zijn grote drijfveer is acceptatie door de omgeving. Het is juist dit type dat gericht is op de ander. Zolang de anderen het naar hun zin hebben, heeft hij dat ook.

Manager

In het ondernemen wordt deze denkstijl omschreven als de manager. De manager is als geen ander in staat op de zaak te passen. Door zijn zoektocht naar zekerheden hecht hij groot belang aan regels en procedures. Gericht op de korte termijn houdt hij het overzicht in een anders chaotische situatie. Graag houdt hij de touwtjes in handen en streeft hij naar orde. Hij structureert het bedrijf tot een efficiënt opererende onderneming en voor de kleinste details wordt een planning opgesteld. Weinig wordt aan het toeval overgelaten. Hij structureert het werk tot een vlekkeloos verlopende zaak, waar iedereen zijn taken en bevoegdheden kent.

Echter, wanneer veranderingen opdoemen, weet de manager zich geen raad omdat de regels opeens niet meer bruikbaar zijn. Hij maakt namelijk graag gebruik van regels die hun succes hebben bewezen en houdt daar strak aan vast. 

Vakman

In het ondernemen wordt deze denkstijl omschreven als de vakman. De vakman (of vrouw) is goed op de hoogte van alle ontwikkelingen op zijn vakgebied. Hij weet alles van zijn vak. Hij vormt zich een beeld van gebeurtenissen vanuit zijn ervaring en vakkennis waardoor hij onafhankelijk en rationeel tot de juiste beslissing komt. Hij weet altijd de beste alternatieven voor te schotelen. De vakman is individualistisch en realistisch ingesteld. Hij onderscheidt zich door de wens de beste te zijn, in elk geval in zijn vakgebied. Hij stelt zich vaak kritisch op en moet eerst zelf overtuigd zijn dat iets werkt voordat hij het vertrouwt.

bottom of page